Na de tweede wereldoorlog is ons bewustzijn gefocust geweest op Nooit meer Honger. Dit heeft geleid tot vergaande rationalisering en economisering van het landschap en de landbouw. En tegelijkertijd tot de marginalisering van de leefomgeving voor bestuivende insecten: 90% van ons agrarisch landschap is ongeschikt als leefgebied voor bestuivende insecten. Er is voor hen geen voedsel meer. De rationalisering heeft geleid tot voedsel voor mensen, maar schrijnende honger en grote sterfte onder bestuivende insecten.
De oases voor de bijen zijn de dorpen en steden geworden. Ondanks het stijgend aantal stoeptegels en kattenbaktuinen bloeit er van alles in de duizenden tuintjes. De tuintjes zijn de snoepjes voor de bijen. Hun belangrijkste voedsel wordt geleverd door de bomen.
De projecten waaraan ik heb meegewerkt zijn:
Wil je meer weten over bijen, een kijkje nemen in een bijenvolk en je eigen bijentuin ontwerpen? Volg dan de workshop Bijen & Bijentuinen!
Ontwerp je tuin zodat het een aanvulling biedt op het voedsel in de omgeving. En geniet van bloeiende planten jaarrond en het dagelijks zoemen in je tuin. Want niet alleen de bijen hebben er plezier van, jij ook!
Belangrijke aandachtspunten voor een bijentuin:
- plant voedselplanten met nectar en stuifmeel die bloeien van de vroege lente tot de late herfst: zie drachtplanten.nl en bestuivers.nl.
- plant voedselplanten in aanvulling wat er al groeit en bloeit in de omgeving
- plant specifieke planten voor wilde bijen die slechts op één soort plant vliegen.