Winkelmand

Nieuws

Nieuws over bijen en bijenuitjes

31 mei · Sonne Copijn · No Comments

Cursist imkercursus krijgt eerste bijenvolk

Een cursist van de imkercursus 2016 krijgt haar eerste bijenvolk. Lees hieronder haar verhaal:

Bijzonder

Twee maanden geleden las ik op de facebook-pagina van een collegaatje; ‘wat is jouw ikigai vandaag?’ Ze heeft soms heel interessante posts, deze collega, dus mijn interesse was direct gewekt. Ikigai, even googelen. Wat is jouw reden om op te staan in de ochtend? Jee, de kids moeten naar school, boodschappen, dat soort? Nee dus. Het liet me niet meteen los, dagen was ik aan het brainstormen, wat dat ene speciale toch zou zijn voor mij, wat is nou echt belangrijk voor mij?

 

Twee weken later word ik uitgenodigd door een andere collega, om naar zijn bijen te komen kijken. Samen de voorjaarsinspectie doen. Natuurlijk, ik ben erbij, super, ik heb bijen altijd al interessant gevonden. We doen de inspectie, en ik mag een raam vol bijen vasthouden en van dichtbij bekijken. Ik wist van te voren niet goed of ik dat wel zou durven, zoveel bijen bij elkaar! Maar, het lijkt net alsof het meditatief werkt, dat imkeren, ik was niet bezig met mijn angst, maar puur bezig met observeren.

 

Een paar dagen later zat ik op de imker cursus bij Sonne Copijn van Bijen & Bedrijf. Gelukkig was er nog net een plekje vrijgekomen, iemand had op het laatste moment afgezegd. Ik voel me meteen op mijn plek, kijk uit naar de zondagochtenden, wanneer de cursus is. Na vier cursusdagen komt de oproep; ‘wie heeft interesse in een zwerm, vanavond af te halen in Leersum’. Jaa, leuk, ikke! Mijn enthousiasme en mijn impulsiviteit strijden om de eer. Veel vragen komen bij me naar boven, best essentiële vragen; waar haal ik een kast vandaan, waar zet ik ze neer, is er wel genoeg voedsel te vinden in mijn omgeving, wat doe ik als ik op vakantie ga in de zomer? Binnen een uur zit ik in de auto, op weg naar mijn collega, die nog wel een leenkastje heeft. Hij gaat direct raten maken voor me. Dan meteen door naar m’n volkje in Leersum. Manlief heeft intussen een mooi plekje gemaakt op een stenen bankje, daar mogen de bijen op staan. Precies tussen de schommel en de trampoline. Later zien we wel weer. ’s Avonds om half twaalf ben ik moe maar met bijen en een gelukzalige glimlach op mijn gezicht weer thuis. Die glimlach verdwijnt niet meer.

 

’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds ga ik kijken bij de bijtjes. Het is het eerste wat ik doe als ik opsta. Als ik ’s avonds de gordijnen sluit, hoor ik de bijen nog steeds zoemen, het zoemen lijkt in me te zitten. Het kost best veel tijd, zo’n volkje, want helemaal geboeid kijk ik naar zoveel activiteit, en vergeet banale zaken zoals stofzuigen. Zoveel vragen heb ik ook, gelukkig is er Imkerpedia, en mag ik nog fijn naar de cursus. Zelfs hardlopen is niet meer hetzelfde; ik scan mijn omgeving met een imkersoog, wat voor boom is dat, is dit een drachtplant, zal ik de gemeente bellen zodat ze het maaien nog even uitstellen?

 

De bijen staan er nu vier dagen. Ik wil ze niet meer kwijt. Mijn tuin heeft wat kleine aanpassingen nodig, wat planten eruit, meer drachtplanten erin. De schommel moet wijken. De kinderen vinden het prima, want het volk heeft ook een plekje nodig. Ik ben niet de enige thuis die enthousiast is.

 

Ik geloof dat ik mijn ikigai heb gevonden.

 

Simone Tijssen

 

Ook imker worden? Lees dan meer over de imkercursus natuurlijk imkeren. Twijfel je nog? Kom dan naar de kennismakingscursus natuurlijk imkeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief juni 2020

Klik hier om de nieuwsbrief van januari 2020 te openen

Nieuwsbrief mei 2020

Klik hier om de nieuwsbrief van mei 2020 te openen

Nieuwsbrief februari 2020

Klik hier om de nieuwsbrief van februari 2020 te openen

Inschrijven nieuwsbrief

Contact

Bijen & Bedrijf
Groenekanseweg 90A
3737 AH Groenekan

Tel: 06 – 22584818
Mail: sonne@bijen-en-bedrijf.nl

Naar contactpagina >>